Komunikaty

10 grudnia 2016 00:36 | Komunikaty

Oświadczenie Dyrektora szkoły w sprawie reformy oświaty

Szanowni Państwo, Rodzice, Społeczność Szkoły Podstawowej w Golinie Wielkiej!

W związku z licznymi pytaniami Rodziców związanymi ze zmianami w oświacie uprzejmie informuję, iż nasza szkoła posiada wszelkie atuty, aby stać się szkołą ośmioklasową.
Posiadamy odpowiednie warunki lokalowe, bogatą i nowoczesną bazę dydaktyczno-wychowawczą oraz wysoko wykwalifikowaną kadrę pedagogiczną. Posiadamy nowoczesne boisko sportowe, a w okresie wiosennym - dzięki Państwa głosom - w ramach Budżetu Obywatelskiego powstanie największa w naszej gminie siłownia zewnętrzna - Fitness Park. Niejednokrotnie uczniowie naszej szkoły osiągali najlepsze wyniki w naszej gminie w sprawdzianie szóstoklasistów. Nasza szkoła jest bezpieczna i przyjazna dla naszych uczniów. Posiadamy szeroką ofertę zajęć dodatkowych i pozalekcyjnych. Prężnie działa Uczniowski Klub Sportowy, harcerstwo, chór szkolny. Jesteśmy jedyną szkołą podstawową, w której nauczane są dwa języki obce. Prawie od 15 lat współpracujemy ze szkołą partnerską w Niemczech, z którą realizujemy projekty edukacyjne oraz "wymianę" uczniów naszych szkół. Posiadamy swój wypracowany Ceremoniał Szkolny - patrona i sztandar szkoły.
Utworzenie ośmioklasowej szkoły ze wszystkimi oddziałami w naszej szkole nie wiąże się z wysokimi nakładami finansowymi ze strony organu prowadzącego. Ponadto w naszej szkole nie występuje spadek urodzeń dzieci w poszczególnych rocznikach.
W związku z powyższym spełniamy wszystkie założenia reformy oświatowej.

Dyrektor Szkoły
Paweł Dudziak